Gift Vid Första Ögonkastet S1 bjöd på spänning och känslor när främlingar gifte sig vid första mötet.

Gift Vid Första Ögonkastet Säsong 1

Experimentet som tog Sverige med storm – Gift Vid Första Ögonkastet Säsong 1

Gift vid första ögonkastet är inte bara en dokusåpa, det är ett socialt experiment som har fått svenskarna att diskutera kärlek och relationer på ett helt nytt sätt. Serien, som är en svensk version av det danska formatet Gift Ved Første Blik, hade sin premiär på Sveriges Television och blev snabbt en tittarfavorit.

Intresset var så stort att serien lanserades i SVT Play redan den 10 november 2014.Dess popularitet bekräftades när programmet vann Kristallen 2019 som ”årets realityprogram” och upprepade bedriften 2023 som ”årets kärleksreality”.

  • Huvudpunkter i Gift Vid Första Ögonkastet Säsong 1:
    • En svensk version av det danska formatet Gift Ved Første Blik.
    • Premiär på Sveriges Television.
    • Stor framgång och lansering på SVT Play den 10 november 2014.
    • Vinnare av Kristallen 2019 och 2023 för ”årets realityprogram” respektive ”årets kärleksreality”.
År Evenemang Utmärkelse
2014 Premiär på SVT Lansering på SVT Play
2019 Kristallen Årets realityprogram
2023 Kristallen Årets kärleksreality

Matchningen som utmanar traditionella möten

I ”Gift vid första ögonkastet” möts deltagarna för första gången vid altaret, redo att säga ja till varandra utan att tidigare ha träffats. Efter bröllopet inleder de ett liv tillsammans och spenderar fyra veckor som man och hustru. Det är först efter denna period som de måste fatta beslutet om de vill fortsätta sitt äktenskap eller gå skilda vägar. Under programmets sju säsonger har totalt 25 äktenskap arrangerats, varav de flesta, nämligen 21, har slutat i skilsmässa.

Kritik från relationsexperter

Även om programmet har sina fans, har det inte undgått kritik från professionella håll. Relationsexperter har uttryckt oro över programmets koncept och dess inverkan på deltagarna. En av de mest framträdande kritikerna, psykoterapeuten Eva Rusz, argumenterade i en Aktuellt-debatt att programmet inte borde sändas i Sverige eller på en public service-kanal som SVT.

Deltagarnas egna röster

Deltagarnas erfarenheter i ”Gift vid första ögonkastet” har varit blandade, och vissa har valt att offentligt kritisera programmet. I ett öppet brev från 2016 krävde sju tidigare deltagare att serien skulle läggas ned. Anklagelserna var allvarliga, med påståenden om att produktionen hade vilselett dem och att deltagandet i programmet hade lett till psykisk ohälsa och till och med sjukskrivningar.
Gift Vid Första Ögonkastet Säsong 1 följer främlingar som gifter sig vid första mötet, en spännande resa fylld med känslor och överraskningar.

Äktenskap och skilsmässor

Statistiken över äktenskap och skilsmässor i ”Gift vid första ögonkastet” är en tydlig indikator på programformatets risker och utmaningar. Med en skilsmässofrekvens på över 80% ställs frågor om programmets ansvarighet och de långsiktiga effekterna på deltagarna. Trots detta fortsätter serien att fascinera och engagera tittare säsong efter säsong.
Läs mer om Den Som Dräper Säsong 2 här.

Programmets framtid

Trots kritiken och de blandade reaktionerna från både experter och deltagare, verkar ”Gift vid första ögonkastet” ha en säker plats i svenskarnas hjärtan. Med flera säsonger bakom sig och en fortsatt stark tittarskara är det tydligt att experimentet med att gifta sig vid första ögonkastet fortsätter att vara en diskussionsväckande och underhållande del av svensk television.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Bäst I Test Säsong 5.

Rulla till toppen